problemi-shho-vinikayut-pri-znimanni-zhitla

Проблеми, що виникають при зніманні житла

problemi-shho-vinikayut-pri-znimanni-zhitla

З огляду на те, що орендуючи житло людина змушена тимчасово перебувати у квартирі, яка законно її не належить, вона мріє про комфортне та спокійне життя. Однак навіть скрупульозна перевірка документів, як і об’єкта, що послужив складанням договору оренди, не гарантує, що в майбутньому не виникне спірних ситуацій між наймачем та наймодавцем. Тому важливо знати поширені проблеми знімання нерухомості та вчасно вказати всі нюанси в письмовому договорі, що значно мінімізує всі ризики.

Що заважає нормальній оренді квартири?

Багато хто помилково вважає, що після ретельної перевірки житла, документів власника та підписання договору проблем виникати не повинно. В реальності квартиронаймач може зіткнутися:

  • З несподіваними сусідами. Особливо проблема актуальна якщо ви знімаєте одну кімнату у двокімнатній квартирі. Тому перш ніж залишати автограф у договорі з’ясуйте скільки людей крім вас буде проживати у квартирі.
  • Зі шкідливими комахами. Мало кому сподобатися ділити житло з мурахами, клопами або тарганами. Орендуючи запущену житлоплощу складно боротися зі шкідниками без залучення фахівців. Тому перевіряючи квартиру постарайтеся дістатися в самі недоступні місця де можуть сховатися дрібні комахи або гризуни.
  • З небажанням власника квартири повернути заставу. Часто якщо квартирантам, з різних на те причин, необхідно з’їхати орендодавець відмовляється повертати гроші, залишені в заставу. Та він має на це повне право. Тому перед підписанням договору продумайте всі обставини, які можуть виникнути в майбутньому щоб вказати їх окремим пунктом в угоді.

Як видно, правильно зняти квартиру досить складно, особливо якщо це робиться в перше. Тому визначьтеся з усіма важливими для вас питаннями, щоб в майбутньому уникнути конфліктних ситуацій з власником житла.

Занадто уважний господар житлоплощі

Часто життя в орендованій квартирі стає нестерпним через регулярні візити власника квадратних метрів. Згідно із законом частота та час відвідування житла її власником вказуються в договорі, а будь-які додаткові візити повинні заздалегідь узгоджуватися з орендарем.

В реальності все відбувається навпаки. Власник відвідує свою квартиру навіть у відсутності квартиронаймача. Він нахабно заглядає в холодильник та шафи. Така поведінка не нормальна, але зробити з цим згідно із законом нічого не вийде, особливо якщо ви знехтували складанням письмової угоди.

Права та обов’язки зацікавлених сторін

Сьогодні чинне законодавство намагається захистити орендарів. Головне знати власні права в рамках закону. Власник житла не має права:

  • Не повертати заставу якщо квартиронаймач дотримувався умов, що прописані в договорі. Під заставою розуміється певна сума грошей, яку власник квартири може використовувати на відновлення пошкодженого мешканцями майна. Однак якщо квартиранти стежили за квартирою, а орендодавець при виселенні відмовляється повернути завдаток – це незаконно.
  • Виселяти до закінчення дії угоди без вагомих підстав. Якщо власнику нерухомості терміново потрібно його майно він заздалегідь повідомляє про це орендаря. При цьому строки та особливості дострокового припинення співпраці вказуються окремим пунктом в договорі. Зазвичай мешканців попереджають не пізніше, ніж за два тижні до виселення.

Також наймодавець не має права без попередження підвищувати вартість оренди. Згідно із законом ставка, зазначена в договорі, є фіксованою. Тому власник зобов’язаний розірвати чинну угоду та скласти новий договір з новими тарифами. Загалом орендуючи житло потрібно враховувати всі дрібниці та фіксувати в письмовій формі та тоді ваше тимчасове проживання буде комфортним.